Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Διόρθωση του σχήματος του προσώπου

Για να καταλάβουμε καλύτερα την τεχνική της διόρθωσης του προσώπου, έχουμε καθορίσει ορισμένους τύπους προσώπων που θα δούμε παρακάτω. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι ένα ασύμμετρο πρόσωπο θα πρέπει να ανήκει αναγκαστικά σε ένα συγκεκριμένο τύπο προσώπου. Μπορεί δηλαδή να έχει χαρακτηριστικά από δύο ή περισσότερους τύπους. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει το τέλειο πρόσωπο. Όποιο κι αν είναι το σχήμα του θα πρέπει να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση του ωοειδούς(oval) σχήματος χρησιμοποιώντας σκιές και τονισμούς.
Με ένα make-up ή conciler πιο σκούρο κατά δύο ή τρεις τόνους από τη βάση, που θα χρησιμοποιήσουμε για όλο το πρόσωπο, σκιάζουμε τα σημεία που θα πρέπει να σκουρύνουν. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε make-up θα πρέπει να απλώσουμε πρώτα την ανοιχτόχρωμη βάση για όλο το πρόσωπο και μετά τη σκούρα στα σημεία που χρειάζεται. Αντιθέτως, όταν χρησιμοποιούμε conciler ακολουθούμε αντίθετη διαδικασία. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουμε δύο διαφορετικά σφουγγάρια, ένα για τους ανοιχτούς τόνους και ένα άλλο για τους σκούρους τόνους.

Σχήματα προσώπου:
-Τετράγωνο πρόσωπο: Όταν έχουμε ένα πρόσωπο αρκετά φαρδύ, το χρώμα του make-up είναι προτιμότερο να είναι σε τόνους του μπεζ, γιατί μια ανοιχτόχρωμη βάση θα τόνιζε ακόμα περισσότερο το φάρδος του προσώπου. Αφού απλώσουμε τη βάση, σκιάζουμε τα πλαϊνά του προσώπου ξεκινώντας από το μέτωπο, συνεχίζουμε κατεβαίνοντας προς τα ζυγωματικά και φτάνουμε μέχρι τις γωνίες της κάτω γνάθου.

-Στρογγυλό πρόσωπο: Αφού απλώσουμε τη βάση, η οποία δεν θα είναι ανοιχτόχρωμη, για να μην τονίζει περισσότερο το φάρδος του προσώπου, θα σκουρύνουμε τα πλαϊνά του προσώπου, όπως επίσης και το λαιμό κάτω από το σαγόνι. Το κέντρο του μετώπου, καθώς επίσης και το σαγόνι, θα πρέπει να φωτιστούν με ένα make-up κατά δύο έως τρεις τόνους πιο ανοιχτό από τη βάση.
-Τριγωνικό πρόσωπο (α' τύπου): Το μακιγιάζ σ' αυτόν τον τύπο προσώπου τείνει να απαλύνει τις έντονες γωνίες και τα σημεία που προεξέχουν, δηλ. ζυγωματικά και πηγούνι. Με τις σκιάσεις μπορούμε να σκουρύνουμε, με make-up πιο σκούρο κατά ένα ή δύο τόνους από τη βάση, τα πλαϊνά του μετώπου και τα ζυγωματικά, όπως επίσης και το πηγούνι. Το ρουζ θα μπει πάνω στα ζυγωματικά, στο σημείο που είχαμε σκιάσει με το make-up. Μπορούμε επίσης να φωτίσουμε τις γωνίες της κάτω γνάθου για να τις προβάλουμε.
-Τριγωνικό πρόσωπο (β' τύπου): Στο μακιγιάζ θα πρέπει να προσέξουμε τους κροτάφους και το μέτωπο, όπου θα χρησιμοποιήσουμε ένα make-up πιο ανοιχτό κατά 2 τόνους από τη βάση. Αντιθέτως, οι γωνίες της κάτω γνάθου θα πρέπει να σκουρύνουν και μόνο το πηγούνι θα φωτιστεί με το ίδιο ανοιχτό make-up που χρησιμοποιήσαμε για το μέτωπο.